Když se děti ujímají vedení kruhů při demokratickém procesu

V posledních týdnech se nám ve škole dějí věci :) na Kubovu otázku, zda někdo chce vést řešící kruh,* se v kruhu zvedají ruce a dochází ke krásným situacím.

Vyberu pár z nich..

Situace první... Jirka neví, jak to je přesně s pravidly ohledně technologií a kde je hledat. Kuba se chytá za hlavu a reaguje na Jirku s důležitostí v hlase, že všechna pravidla aktualizuje, jsou v Knize pravidel, dává do toho spoustu své energie a štve ho, že Jirka ani neví, kde je hledat. Načež vedoucí kruhu - osmačka Amálka podotkne něco ve stylu: "Jirko, ta Kniha pravidel, to není žádný Kubův deníček..." :) následují výbuchy smíchu ze všech koutů místnosti.

Situace druhá... třeťačka Violka vede kruh, celou dobu si maluje na papír s agendou řešícího kruhu obrázky a vyvolává ty, kteří se hlásí.. Když některý z dospělých začne mluvit bez toho, aby se přihlásil, Violka ho svým sladkým hláskem upozorní na to, že na kruhu je třeba se hlásit 😊

*********

Učíme se dodržovat pravidla a dávat zpětnou vazbu, když se nedodržují, i když jsme často vyrostli v době, kdy jsme jen poslouchali nařízení jiných (ať už doma či ve škole) a občas toto dbaní na dodržování pravidel vnímáme jako kontrolu nebo buzeraci.

V demokratickém procesu, který se u nás děje, je však veliká síla. Učíme se, že vše se dá změnit či ovlivnit. Každé pravidlo, denní program či výlet, na který pojedeme.

Dodržování pravidel tedy není o kontrole ani buzeraci.. ale o podávání vhodné zpětné vazby, nebo taky o tom, že pravidla, která nedodržujeme, už možná postrádají smysl a je třeba je změnit.

Máme to hold ve svých rukách..

My všichni..

Tolik možností, příležitostí..

Jen si vybrat a jít si za tím..

Svoboda je obrovská zodpovědnost..

Učíme se být svobodní a zodpovědní..

Všichni.. spolu ❤

Děkuji za možnost žít v prostředí, kdy cítím svoji Sílu a Moc změnit cokoli každý den.






*každotýdenní ranní kruh, kde celá školní komunita (děti i dospělí) hlasuje o chodu školy, návštěvách, pravidlech komunity a dalších otázkách

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tichá síla pozorování

Září je tu a s ním i nové zážitky :)